Śmietanowiec z przepisu teściowej robi wrażenie. Ten deser bije na głowę wszystkie serniki na zimno

Dodano:
Śmietanowiec-galaretkowiec Źródło: Shutterstock / Mariko151825
Ciasto bez pieczenia to idealny deser na upalne dni. Moja teściowa zaskoczyła wszystkich wyjątkowym śmietanowcem. Poznaj przepis na sprawdzone ciasto bez pieczenia na bazie śmietany kremówki oraz galaretek.

Śmietanowiec z przepisu mojej teściowej kochają w rodzinie mali i duzi wielbiciele słodkości. Delikatna, śmietankowa pianka rozpływa się w ustach, a kolorowe galaretki sprawiają, że ciasto cieszy oko, pobudzając apetyt. Charakteru temu deserowi dodaje spód z kakaowych herbatników, który możesz zastąpić domowym biszkoptem kakaowym.

Jak zrobić efektowny śmietanowiec-galaretkowiec?

Warto wiedzieć, że śmietanowiec nie jest deserem, który przygotujesz w kilkanaście minut. Sporo czasu zajmuje studzenie i tężenie galaretek, dlatego warto przygotować je nawet dzień wcześniej. Gotowy deser również musi spędzić kilka godzin w lodówce, co trzeba mieć na uwadze, oczekując gości. Zwykle to pyszne ciasto bez pieczenia jest gotowe do spożycia po 4-5 godzinach chłodzenia.

Wskazówka: Sposobem na przyspieszenie tężenia galaretek jest dodanie mniejszej ilości wody – robiąc galaretkę latem, dodaję na 1 opakowanie galaretki 400 ml wody, zamiast zalecanych 500 ml. Ostudzoną galaretkę wylewam do wyłożonych folią spożywczą głębokich talerzy lub jednorazowych foremek aluminiowych oraz wstawiam do lodówki. Gdy galaretka zastygnie, wystarczy wyjąć ją razem z folią, przełożyć na deskę do krojenia i pokroić w dużą kostkę.

Śmietanowiec możesz przygotować ze śmietanki kremówki 30% lub 36%. Polecam użyć śmietanki o wyższej zawartości tłuszczu, która nie wymaga długiego schładzania oraz lepiej się ubija. Śmietanka 30% powinna być schładzana co najmniej przez 12 godzin i ubijana w schłodzonym naczyniu.

Sama śmietanka to jednak zbyt mało, żeby gotowy deser miał sztywną konsystencję. Do śmietanki trzeba dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Żelatynę możesz zastąpić przezroczystą galaretką, która jest dostępna w wielu sklepach. Do masy śmietanowej z poniższego przepisu nie trzeba dodawać cukru – delikatny smak bitej śmietany doskonale komponuje się ze smakiem słodkich galaretek.

Przepis: Śmietanowiec-galaretkowiec

Zrobienie śmietanowca nie wymaga szczególnych umiejętności – to ciasto przygotują nawet osoby, które nigdy wcześniej nie robiły ciast bez pieczenia. Deser nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także pięknie się prezentuje.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
8 godz. 30 min.
Liczba porcji
15

Składniki

Na spód:

  • 200 g herbatników kakaowych
  • 80 g masła
  • 1 łyżka naturalnego kakao

Na masę śmietanową:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny lub 2 opakowania przezroczystej galaretki

Dodatkowo:

  • 4 galaretki o różnych kolorach

Sposób przygotowania

  1. Robienie galaretkiZagotuj 1600 ml wody. Przygotuj 4 miski i do każdej wlej 400 ml wrzątku. W miseczkach z wodą rozmieszaj galaretki. Rozpuszczone galaretki odstaw do ostygnięcia. Gdy galaretki będą chłodne, przelej je do wyłożonej folią spożywczą formy lub głębokich talerzy. Możesz wstawić galaretkę do lodówki, żeby szybciej stężała. Gotową galaretkę pokrój w kostkę o boku 1,5-2 cm.
  2. Przygotowanie spoduW pojemniku blendera kielichowego, malakserze lub misce rozdrobnij herbatniki kakaowe. Jeżeli chcesz zmielić herbatniki w misce blenderem typu żyrafa, to koniecznie przykryj naczynie folią spożywczą, pozostawiając jedynie otwór na głowicę blendera, co pozwoli uniknąć bałaganu w kuchni. Możesz również połamać herbatniki na małe kawałki i rozdrobnić na pył za pomocą drewnianej pałki do makutry. W międzyczasie stop masło w rondelku na gazie lub w kąpieli wodnej i pozostaw do ostygnięcia. Do rozdrobnionych herbatników dodaj 1 łyżkę naturalnego kakao (opcjonalnie) i stopione masło. Mieszaj do połączenia się składników. Masa z masła i herbatników powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Przełóż do niej herbatniki wymieszane z masłem, rozprowadź równą warstwą i uklep, tworząc kakaowy spód ciasta. Wstaw formę ze spodem ciasta do lodówki.
  3. Przygotowanie żelatynyZagotuj wodę w czajniku i wlej do miseczki 4 łyżki wrzątku. Dodaj 3 łyżeczki żelatyny i dokładnie wymieszaj – żelatyna powinna się rozpuścić.
  4. Przygotowanie masy śmietanowejMożesz rozpocząć przygotowywanie masy śmietanowej, gdy będziesz mieć gotowe kostki galaretki oraz żelatynę lub galaretkę do zagęszczenia bitej śmietany. Wlej schłodzoną śmietankę do wysokiego naczynia. Ubijaj śmietanę, stopniowo zwiększając obroty miksera. Gdy śmietana zacznie gęstnieć, dodaj zimną żelatynę oraz ekstrakt waniliowy i dalej ubijaj, aż masa zyska gęstą konsystencję. Jeżeli chcesz zagęścić masę galaretką, to wymieszaj ją z ubitą na sztywno śmietaną, dodając po 2-3 łyżki i mieszając szpatułką, rózgą kuchenną lub mikserem na niskich obrotach. Zarówno żelatyna, jak i galaretka powinny być dobrze wmieszane w śmietanę, bo inaczej powstaną grudki.
  5. Łączenie składnikówWyjmij tortownicę z wcześniej przygotowanym spodem z lodówki. Podziel pokrojone w kostkę galaretki na 3 części, mieszając kolory. Na spód z herbatników wyłóż jedną część galaretek i połowę masy śmietanowej. Na masę wyłóż drugą część galaretek i przykryj je pozostałą masą śmietanową. Wyrównaj wierzch ciasta za pomocą łyżki lub silikonowej szpatułki i ułóż na niej pozostałe galaretki, lekko wciskając je w masę.
  6. ChłodzeniePrzykryj gotowe ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Przed podaniem mocno schłodzony deser pokrój na porcje ostrym nożem.

Ciasto śmietanowiec w wersji wysokobiałkowej

Śmietanowiec-galaretkowiec z przepisu mojej teściowej możesz również przygotować w odchudzonej wersji wysokobiałkowej. Wystarczy, że śmietanę kremówkę zastąpisz delikatnym w smaku, gęstym jogurtem naturalnym np. jogurtem greckim bądź skyrem. Do jogurtu możesz dodać ekstrakt waniliowy, cukier puder lub erytrytol (opcjonalnie) oraz np. ekstrakt cytrynowy/pomarańczowy.

Żeby przygotować masę jogurtową, potrzebujesz 500 g jogurtu, który musisz zmiksować z żelatyną lub galaretką. Ciasto w tej wersji wyjdzie trochę niższe, ale równie pyszne. Jeżeli chcesz, żeby ciasto było wyższe, to użyj 800 g jogurtu oraz 4 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 6 łyżkach wrzątku lub 2 i 1/2 opakowania przezroczystej galaretki, rozpuszczonej w 2 i 1/2 szklanki wrzątku.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...